Nyheder

Seneste pressemeddelser og nyheder fra Billedskolen Horsens, Visuelt Gymnasium og Kulturstationen Horsens. 

Fernisering af Visuelt Gymnasiums Afgangsudstilling 2024

Afgangsudstilling Visuelt Gymnasium 2023

Kom med til ferniseringen af Visuelt Gymnasiums afgangsudstilling og oplev et udpluk af de værker, som eleverne har arbejdet på i løbet af deres 3-årig uddannelse.

Du kan glæde dig til en spændende eftermiddag, hvor du kan dykke ned i værkerne, høre om tankerne bag udstillingen og møde eleverne. En tidligere elev fra Visuelt Gymnasium lægger også vejen forbi og fortæller om sin rejse efter endt uddannelse.

Ferniseringen sker søndag d. 5. maj kl. 14.00 - 15.00 på Platform K i Horsens.

Udover en spændende udstilling, vil vi også være vært for bobler og snacks. Alle er velkomne, så invitér venner, familie og andre interesserede med.

Program

  • 14.00 - 14.05: Velkomst 
  • 14.05 - 14.20: Introduktion til Visuelt Gymnasium og besøg af tidligere elev
  • 14.20 - 14.30: Tale og diplomoverrækkelse
  • 14.30 - 15.00: Kort om udstillingen og gå på opdagelse i værkerne 

Om udstillingen 
Udstillingen kurateres af dette års afgangselever. Du kan opleve værker inden for en række af de genrer og stilarter, som de unge talenter har dygtiggjort sig inden for i løbet af uddannelsen – lige fra arkitektur, illustration og tegning, til fotografi, design, mode og tryk. 

Udstillingen kan opleves på Platform K frem til 27. juni 2024.

Om Visuelt Gymnasium.

Billedskolen Horsens fejrer dobbelt jubilæum: 25 år for Billedskolen og 10 år for Visuelt Gymnasium

Dato: 27.11.2023 

Jubilæerne fejres med en hel jubilæumsuge i uge 48.

Fra baconkunst til blå køer, en gigantisk mosaik af en gris og verdens første virtuelle tegne-kattecafé.

I et kvart århundrede har Billedskolen Horsens inspireret og udfordret børn og unges kreativitet via originale kunstprojekter og tilbudt et unikt frirum for kreativ udfoldelse. Fra inspirerende fritidshold til nationale initiativer som Tegnefestival, DM i Tegning og senest Makværk Festival har målet altid været at skabe de bedste betingelser for at fremme børn og unges visuelle sprog ved at skubbe grænserne og skabe billedkunst af høj kvalitet.

- Jeg husker nogle sommerskoler, hvor børnene lavede billeder med kaffe. Og det blev bare skidegodt. Der var sådan en ’lad os nu bare kaste os ud i fri leg’ og give børn lov til at udfolde sig. Den legende tilgang har fra start været karakteristisk for skolen, fortæller museumschef på Horsens Kunstmuseum, Claus Hagedorn-Olsen, der var med til billedskolens begyndelse.

Billedskolen Horsens blev grundlagt i 1998 under ledelse af Jannik Broz, der også er idémand bag Tegnefestival og DM i Tegning. Jannik Broz var leder frem til 2021.

Frihed og proces i fokus

Billedskolen har altid fokuseret på processen fremfor resultatet, og denne tilgang har været helt central i skolens arbejde med at forme børn og unges kreative rejse.

Horsensianske Katrine Westenholz startede på skolen som 8-årig, og var blandt de første billedskoleelever i 1998. Stedet var et konstant holdepunkt i hendes barndom og ungdom.

- Opgaver som ’tegn lugten af våd hund’ og ’hvordan ser fremtidens by ud’ gjorde, at man kunne tænke nye tanker. Det handlede ikke kun om at tegne pænt. Det måtte man næsten ikke, fortæller hun og fortsætter:

- Den læring jeg fik fra billedskolen har jeg taget med mig, hver gang jeg selv har skullet undervise eller være kreativ, siger Katrine Westenholz.

Hun er blot én ud af de ca. 300-400 elever, der hvert år har været en del af billedskolens fritidshold. I Katrines tilfælde har den kreative arv fra billedskolen været med til at forme startskuddet på hendes kreative levevej som designer og nu marketing- og social media manager hos Vola.

Af andre tidligere elever kan nævnes en af landets mest kendte influenter Rasmus Kolbe aka Lakserytteren, og kunstnere som Mark Ebert og Simone Hvilsted.

10 år med unikt talentmiljø

Som endnu et led i at opmuntre børn og unges kunstneriske talenter etablerede Billedskolen Horsens i 2013 Visuelt Gymnasium Horsens. Landets første og eneste talentmiljø, som kombinerer en treårig kreativ grunduddannelse med en gymnasial uddannelse. Efter 10 sæsoner har skolen uddannet op mod 100 talenter, herunder Viola Wrede, der i dag er tøjdesigner hos Bestseller.

- Takket være Billedskolen og Visuelt Gymnasium følte jeg mig på hjemmebane på Kolding Designskole. Den frihed og kreative udforskning, jeg oplevede på Visuelt Gymnasium, dannede et solidt fundament og jeg talte allerede designets sprog, da jeg startede på min bachelor på Kolding Designskole, fortæller Viola Wrede.

I 2019 blev ordningen i en treårig periode udnævnt og støttet som talentmiljø af Kulturministeriet, og i 2023 har Billedskolen Horsens igangsat et treårigt udviklingsprojekt med støtte fra Insero Horsens. Målet er at gøre en vigtig forskel for endnu flere kreative unge.

Nationalt aftryk

Siden 2008 har Billedskolen Horsens stået i spidsen for Tegnefestival og DM i Tegning. Store kulturbegivenheder, som ikke kun er et udtryk for skolens dedikation, men også har sat sit tydelige præg på børn og unge fra hele landet.

Et særligt eksempel er Marius Mallet, hvis far var villig til at køre 270 km fra Gentofte til Horsens for at aflevere sønnens tegning. Tegningen nåede frem og Marius Mallet deltog i DM i Tegning i årene 2011 og 2013.

- At deltage i DM i Tegning var en øjenåbner. Jeg var slet ikke klar over, at der var så mange andre i Danmark, som også interesserede sig for tegning. Det var en rigtig fed oplevelse, og det gjorde, at jeg fik blod på tanden til at opsøge andre lignende fællesskaber, fortæller den i dag 25-årige Marius Mallet, som har forfulgt sin passion for kunst og tegning siden. I dag som studerende på Oslos Kunstakademi, hvor han drømmer om at blive billedkunstner.

Tegnefestival, DM i Tegning og Makværk Festival er tre eksempler på billedskolens evne til at realisere store ambitioner. Senest har skolen under COVID-19-pandemien transformeret den fysiske Tegnefestival til et online univers med op mod 45.000 deltagere i 2020 og gennemført en succesfuld relancering til Makværk Festival i 2023.

- Endnu flere børn og unge skal turde forfølge og dyrke deres kreative evner. I mine øjne er de lige så vigtige som at dyrke motion og at læse. Derfor vil vi altid forfølge ambitioner og udvikle projekter, hvor vi kan gøre en forskel for de unge, som hungrer efter et kreativt fællesskab, fortæller Helene Engelund, leder af Billedskolen Horsens og fortsætter:

- Billedskolens største succes er i virkeligheden, når børn og unge går herfra med en stærk tro på, at deres kreativitet har en værdi, og at de kan omsætte deres ideer med de redskaber, de får med herfra.

Jubilæet fejres fra den 27. november til 3. december med en række aktiviteter, herunder en jubilæumsreception, online tegnekonkurrence, og udgivelse af e-bogen ’Nemme tegneøvelser, store succeser’.

Følg os på sociale medier og fejr jubilæet med os! 

Facebook                   Instagram

Nyt projekt skal få flere unge til at vælge kreativ uddannelse i Horsens 

Billedskolen Horsens har igangsat et nyt projekt, der skal øge elevtilgangen og løfte fællesskabet på Visuelt Gymnasium i Horsens. Insero Horsens støtter med 175.000 kroner og lokale erhvervsledere bakker op om projektet.

Visuelt Gymnasium er den eneste ordning af sin slags i landet, hvor unge kan gennemføre en tre-årig kreativ grunduddannelse i tæt parløb med en almen gymnasial uddannelse. I sin levetid har op mod 100 unge fra Horsens og omegn været en del af ordningen, men ambitionen er, at Visuelt Gymnasium skal gøre en vigtig forskel for endnu flere unge. Derfor har Billedskolen Horsens igangsat et nyt treårigt projekt.

Visuelt Gymnasium spiller en vigtig rolle i at ruste unge til at følge deres kreative ambitioner. Her kan de i en tidlig alder både specialisere sig inden for de kreative fag, men også opnå en afprøvende tilgang til det at sætte nyt i verden, hvor skitser og fallerede idéer er velkomne. De er i proces. Og dén læring er eftertragtet på vores arbejdsmarked i dag, fordi det er sådan vi skaber de bedste løsninger. Derfor skal vi øge kendskabet og tilgangen til ordningen markant, siger Helene Engelund, der er leder af Billedskolen Horsens.

Projektet, som løber fra 2023-2026, er blevet bevilget 175.000 fra Insero Horsens og ordningen er derfor i fuld gang med at forfølge ambitionen om at øge antallet af unge, der uddanner sig inden for blandt andet arkitektur, design og illustration.

Kreative unge styrker det lokale erhvervs- og kulturliv

Visuelt Gymnasium tilbyder et studiemiljø, hvor unge kan udvikle deres visuelt kreative kompetencer og selvværd. Undervisningen på Visuelt Gymnasium sikrer, at kreative unge bliver studenter med mod på at skille sig ud og har kompetencerne til at sætte originale idéer i verden.

På den måde er ordningen med til at sikre kreative og innovative kompetencer, som i den grad er efterspurgte på fremtidens arbejdsmarked. Ud over virksomhederne, vil også kulturlivet i Horsens Kommune få glæde af, at flere unge forfølger deres kreative ambitioner.

I Insero Horsens er vi stolte over at kunne støtte op om det unikke talentmiljø. Endnu flere unge skal gribe muligheden for at udforske og udvikle de kompetencer, der styrker en visuel og innovativ tilgang til problemløsning og nyskabelse. Vi tror på, at Visuelt Gymnasium kan gøre en markant forskel både for de unge i området og for det lokale erhvervs- og kulturliv, og vi ser frem til at følge udviklingen, siger Berit Lehmann, Medlems- og Bevillingschef hos Insero Horsens.

Som led i projektet har Billedskolen Horsens etableret dialog med en række lokale virksomheder herunder SuperEgo, Velux, Vola og Artlinco, som bakker op om projektets ambitioner.

Et tilbud som Visuelt Gymnasium er unikt og med stor værdi for udviklingen af kreative talenter. Kreativiteten er afgørende for en lang række fag, heriblandt hele bureaubranchen, som er stærkt repræsenteret i Horsens. Vi har brug for, lokalt, at dyrke og bistå disse talenter og dermed bidrage til udviklingen af de mange brancher og fag, som har brug for netop denne arbejdskraft, siger Anders Juel, der er direktør hos reklamebureauet SuperEgo.

Billedskolen Horsens, som driver Visuelt Gymnasium, hører under Kultur- og Eventafdelingen i Horsens Kommune og er således en vigtig del af kommunens ambitiøse kulturindsats for børn og unge. Visuelt Gymnasium udvikles og drives af Billedskolen Horsens i samarbejde med Horsens Gymnasium & HF og Learnmark Horsens. Af øvrige samarbejdspartnere kan nævnes Horsens Kunstmuseum, Horsens Ungdomsskole, MÆRK Byen og Platform K. 

Om Visuelt Gymnasium

Visuelt Gymnasium er i dag et tilbud til elever på STX, HTX og HHX i Horsens Kommune og har eksisteret siden 2013. Ordningen har samme struktur som Team Danmark-ordningen.

I 2019 blev Visuelt Gymnasium erklæret nationalt talentmiljø af Slots- og Kulturstyrelsen.

Læs mere om Visuelt Gymnasium på www.vigy.dk.